Sociologul Alfred Bulai reținut pentru hărțuire sexuală după acuzații ale fostelor studente de la SNSPA

Getting your Trinity Audio player ready...

Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost reținut miercuri după-amiază, în urma unor acuzații de hărțuire sexuală formulate de foste și actuale studente. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bulai este acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.

Măsura reținerii a fost confirmată de procurori, care au efectuat, în cursul dimineții, percheziții la locuința lui Bulai și la alte două locații asociate cu ancheta. Perchezițiile vin în contextul unui dosar deschis în urma unei anchete jurnalistice care a scos la iveală mărturii ale studentelor ce susțin că profesorul le-ar fi hărțuit sexual, cerându-le să se dezbrace în schimbul unor favoruri academice.

Deși chemat la audieri, Alfred Bulai a refuzat să dea declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. Surse din cadrul anchetei au menționat că reținerea este doar un prim pas în acest caz, iar cercetările continuă pentru a clarifica toate circumstanțele acestor acuzații.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat imediat după reținerea lui Bulai, declarând public că „infracțiunile sexuale sunt absolut odioase” și că acest caz transmite un „mesaj bun și sănătos” legat de combaterea agresiunilor sexuale în România. Ministrul a subliniat că este doar începutul unui proces mai amplu de reformare a sistemului de justiție în ceea ce privește protejarea victimelor și combaterea agresiunilor sexuale.

„Majoritatea agresorilor lasă în urma lor victimă după victimă. Dacă instituțiile statului nu intervin, ei nu se opresc. Astăzi, societatea a primit un mesaj important legat de infracțiunile sexuale, și sunt sigură că acesta este doar un început de drum!”, a declarat Alina Gorghiu. Ministrul a subliniat că sprijinul pentru victime trebuie să fie prioritar și a reiterat importanța ordinelor de protecție în astfel de cazuri.

În sprijinul acestui demers, Ministerul Justiției a lansat un program prin care victimele hărțuirii și agresiunilor sexuale pot primi vouchere de până la 18.500 de lei pentru nevoile urgente, bani obținuți de la infractori. Gorghiu a subliniat că aproape jumătate dintre români consideră violența sexuală o problemă de gravitate maximă și că 95% dintre aceștia susțin extinderea măsurilor de protecție pentru victime.

Ancheta în cazul lui Alfred Bulai continuă, iar autoritățile analizează mai multe probe și declarații pentru a stabili cu exactitate amploarea faptelor. Acest caz aduce în prim-plan discuții mai ample despre abuzul de putere în mediul academic și necesitatea unor mecanisme mai stricte de prevenire și raportare a hărțuirii sexuale.